donderdag, 20 december 2012 23:06

Uitvoering programma Gelderland cultuurprovincie!

Vz, dank u wel. Vz, feestend Gelderland kan er in 2013 weer even op vooruit. Zaaltjes kunnen worden afgehuurd, barretjes besteld en de slingers kunnen weer van zolder worden gehaald. Want zij krijgen gezamenlijk, als het aan GS ligt, een slordige 950.000,- euro voor het komende jaar.

 

Vz, met dat geld kun je heel veel doen. Je zou het zoals de PVV dat wil, gewoon kunnen wegbezuinigen en de lasten voor de burgers doen afnemen en je zou het zelfs kunnen uitgeven aan 160 afscheidsfeestjes voor oud-gedeputeerden.

Maar voorzitter, ik weet dat dit college op het punt van kunst niet aan mijn zijde staat. Dat is een constatering en daar moeten we het helaas nog 2 jaar mee doen. Toch probeer ik bij het lezen van dit stuk ook verder te kijken. Specifiek naar de organisaties. Maar voorzitter, dan wordt het er echt niet beter op.

Zo krijgt de Feestfabriek BV, die u allen kent van de Zwarte Cross, ruim 80.000,- euro. Wat zou de Gelderse kunstsector toch enorm versoberen als deze subsidie zou wegvallen. Voorzitter, uiteraard is dat ietwat sarcastisch. Het is een subsidie die de burgers moeten opbrengen om vervolgens over de balk te smijten op een modderig terrein in Lichtenvoorde.

Vz, stel er zijn festivals die werkelijk een enorme spinoff hebben voor een stad, zoals Arnhem, dan is het ook de taak van Arnhem om dit te financieren. Denk bijvoorbeeld aan World Statues. Werkelijk prachtig, maar de Elburgers en Aaltenaren hebben er helemaal niets aan. Met andere woorden; de provincie hoort dat niet te financieren, maar de gemeente moet dat doen. En hebben zij onvoldoende middelen? Helaas, dan is de provincie geen flappentap.

Voorzitter, enkele vergaderingen geleden pleitte de VVD voor een sobere en realistische begroting die recht doet aan de huidige economische tijd. Dat was ons als PVV uit het hart gegrepen. En wat moet diezelfde VVD toch ook enorm vereerd zijn dat GS dat op deze manier vorm weet te geven. Want het komende jaar trekt dit college ruim 30.000,- euro uit voor een, en ik citeer, “meeslepende, sensuele en gepassioneerde dansvorm, ontwikkeld op de Barrio’s; de straten van de buitenwijken van Buenos Aires”. Ja voorzitter, dat noemt de VVD dan sober en passend in de huidige economische tijd.

En we zouden het bijna vergeten; de genante zaak genaamd; ‘Arnhemse Mode Biënnale’. Als PVV leveren wij gratis de nieuwe slogan voor aankomend jaar: “Arnhemse Mode Biënnale: Wegens gebrek aan succes wederom herhaald”.  Voorzitter, zij krijgen 170.000,- euro overgemaakt van dit feestcollege.

Om verantwoord ondernemen te promoten? Nee, dat lijkt me niet. De Algemeen Directeur gaf vorig jaar aan geen enkel probleem te hebben met het gebruiken van allerlei soorten bont in de collecties.

Is het dan voor de enorme spinoff voor de regio? Nee, dat is keer op keer al bewezen dat dit statement niet klopt. Tegenvallen bezoekersaantallen, tegenvallende spinoff. De burger moet het niet. Maar dat zijn natuurlijk geen argumenten en wederom wordt de subsidiekraan wagenwijd opengedraaid.

Is er dan toch nog een lichtpuntje aan de horizon? Jazeker voorzitter, twee zelfs. Er wordt het komende jaar zo’n 10% minder uitgegeven aan festivals. Dat had 100% moeten zijn, maar het is een beginnetje. En het tweede lichtpuntje is dat we al bijna halverwege deze collegeperiode zijn.

Vz, het belang van erfgoed en specifiek het religieus erfgoed heb ik in de vorige Statenvergadering al uitvoerig behandeld. Dat standpunt handhaven wij en we zijn uiteraard content met het feit dat de motie daarover wordt uitgevoerd.

Vz, eigenlijk had ik aan het eind van dit betoog nog een passage opgenomen over Oriëntalis. Dat is nu wederom uitgesteld, wat opzich niet verbazingwekkend is. Het is vooral het herhalen van zetten. Eigenlijk voorzitter moet ik beginnen dat ik, en met mij de gehele PVV fractie, ontzettend Oriëntalis-moe ben. Laat ik dan tot slot al onze bijdragen over dit park onderstrepen:

Wij zijn altijd tegen de verzoeken van Oriëntalis geweest.

Wij zijn vandaag tegen en we zullen in de toekomst ook altijd tegen al die verzoeken zijn.

Vz, dank u wel.

2487 keer gelezen