woensdag, 01 juli 2015 12:54

Merkel: de islam hoort bij Duitsland

Bron:Zeit online

Bondskanselier Merkel heeft de islam tot ‘deel van Duitsland’ verklaard. Aanvallen op gebedshuizen, van welke religie dan ook, zijn volgens haar ‘aanvallen op alle burgers’.
 
Ter gelegenheid van de Ramadan, de islamitische vastenmaand, heeft Angela Merkel (CDU) opgeroepen tot wederzijds respect tussen religies. Dinsdagavond, op een receptie in Berlijn, maakte zij duidelijk: “Het is overduidelijk dat de islam ondertussen bij Duitsland hoort.”
 
In aanwezigheid van vertegenwoordigers van verschillende geloofsrichtingen wees de bondskanselier op het wereldwijde geweld uit naam van een religie – uit naam van de islam. Maar het uitsluiten of het ‘over één kam scheren’ van moslims in Duitsland is niet toegestaan, vertelde Merkel. Volgens haar bestaat de overgrote meerderheid van de moslims uit rechtvaardige, nette burgers.

Door te zeggen dat de islam bij Duitsland hoort, herhaalde de bondskanselier een soortgelijke uitspraak van januari 2015. Toen zei zij het eens te zijn met de vroegere bondspresident Christian Wulff die, in 2010, eveneens heeft gezegd dat de islam bij Duitsland hoort. Merkel bracht daardoor een debat op gang, ook binnen haar partij, hoewel zij altijd duidelijk heeft gemaakt dat zij de uitspraak van Wulff onderschrijft.
 
Op de receptie in Berlijn uitte de bondskanselier kritiek op de aanvallen op gelovigen en hun gebedshuizen – synagogen, moskeeën en kerken. “Dit geweld treft ons allen,” zei zij.

3074 keer gelezen