vrijdag, 14 februari 2014 18:53

"Overijssel wil Vitens terugfluiten" NOS.nl

De provincie Overijssel wil een extra aandeelhoudersvergadering beleggen, waarin waterbedrijf Vitens wordt gedwongen weer samen te werken met het Israëlische waterbedrijf Mekorot. Vitens is een overheidsbedrijf. De aandelen zijn in handen van gemeenten en provincies.

Klik hier om het bericht op NOS.nl te lezen

De provinciale PVV-fractie diende hierover woensdag een motie in, die wordt gesteund door de coalitiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en SGP. De motie is aangenomen met 28 stemmen voor en 17 stemmen tegen.

'Belachelijk'
Vitens zegde eind vorig jaar een samenwerkingsverband met Mekorot op omdat het Israëlische bedrijf onder vuur ligt door projecten in de Palestijnse gebieden.

In de motie staat: ''Het is belachelijk dat Vitens een dergelijk besluit heeft genomen op basis van politieke overwegingen. Een publiek bedrijf als Vitens, dat ook nog eens een leveringsmonopolie heeft, kan geen buitenlandse politiek bedrijven.''

Deur staat open
Een woordvoerder van Vitens geeft aan dat met deze motie de wereld op z'n kop lijkt te staan: ''Je zou verwachten dat politieke partijen in de provincie Overijssel niet willen dat wij zakendoen met een bedrijf dat wordt beschuldigd van het schenden van mensenrechten. Voor bedrijven uit Israël geldt blijkbaar een uitzondering.''De provincie Overijssel heeft 6,4% van de aandelen, te weinig om zelfstandig een extra aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen. ''Maar dat hoeft ook niet, de deur staat hier open voor de PVV. Wij horen graag of de PVV echt wil dat wij gaan samenwerken met bedrijven in de wereld die op de zwarte lijst staan van de VN-Mensenrechtenraad.'' aldus Vitens.

Gelderland
Tijdens de Statenvergadering van Provincie Gelderland werd woensdag een vergelijkbare motie ingediend door CDA, SGP, ChristenUnie en PVV, maar deze motie werd verworpen. Wel vond een meerderheid dat Vitens met Mekorot moet samenwerken. Maar een extra aandeelhoudersvergadering is volgens de meerderheid niet nodig.

De provincies reageren op de oproep van de Israëlische ambassadeur Haim Divon. Die stuurde op 19 december een brief waarin hij aandeelhouders aanspoort het project voor drinkwaterwinning in Israël alsnog te laten doorgaan.

2544 keer gelezen