Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 75 niet laden

zondag, 05 februari 2012 23:00

Verkoop NUON zal de consument tweemaal in de portemonnee raken

Bij de verkoop van Nuon aan Vattenfall hebben beiden op 21 februari 2009 een overeenkomst, met juridisch bindend karakter. Een afspraak was dat Nuon voor 10-20% van de gasbehoefte selfsupporting zou worden (levering uit eigen velden). Dit punt heeft meegewogen tijdens de besluitvorming van de Provinciale Staten inzake de verkoop van Nuon.

Nuon heeft haar gasvelden in de Noordzee, eerder aangekocht voor 475 miljoen euro, verkocht in 2011 aan het Britse Tullowoil voor 300 miljoen euro. Deze verkoop is niet conform de afspraken .

Ook is het verkopen van eigen energiebronnen tegenstrijdig met het de kabinetsvisie energie voorzieningszekerheid. Gezien de onstabiele situatie van de grote energieleveranciers is de verkoop van eigen energiebronnen strategisch gezien, sterk af te raden.

Het lijkt er op dat Vattenfall dringend financiële middelen nodig had. Daar men een veel te hoge prijs heeft betaald voor Nuon, lijkt het er op dat Vattenfall gedwongen was om de energiebronnen te verkopen.

De te dure verkoop van Nuon zal een verhogende uitwerking hebben op de energie tarieven. De klanten van Nuon worden op deze wijze tweemaal geraakt in de portemonnee: voor de verkoop van Nuon waren te tarieven te hoog, die zich uitte in de waarde van Nuon, na de verkoop omdat Nuon te duur verkocht is.

De PVV stelt nadere vragen bij de Gedeputeerde Staten van Gelderland.

 

2131 keer gelezen